One moment please...
 
 
Exact Financials (v3)   
 

Purchase / Sales Manual C/S - Prijslijsten

Prijslijsten

Het systeem dat u hanteert voor het bepalen van uw prijzen en kortingen is een belangrijk onderdeel van uw commerciële beleid. Het is sterk afhankelijk van de door het bedrijf gebruikte distributiekanalen: directe aflevering aan de eindgebruikers of consumenten, detailhandel of groothandel. Het wordt tevens gedeeltelijk bepaald door de klanten van een bepaalde industriële sector. Prijzen en betalingscondities kunnen worden vastgelegd aan de hand van prijslijsten. De volgende prijsvoorwaarden kunnen voorkomen:

  • Afzonderlijke prijzen per transactie

    Deze methode wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld handelsbedrijven, zelfs in bedrijven met een vast productassortiment en in bedrijven die producten verkopen met een hoge omloopsnelheid.

  • Min of meer vaste prijzen met verschillende kortingen

    Uw prijzen- en kortingensysteem kan verder onderverdeeld worden in kortingen die aan artikelen of artikelgroepen gekoppeld zijn en die geldig zijn voor een bepaalde categorie eindgebruikers.

Artikel- en artikelgroepkortingen zijn vaak in prijslijsten vastgelegd. Een prijslijst kan kortingen bevatten, die gegeven worden bij aankoop van een bepaald aantal artikelen, kwantum- of staffelkorting, of kortingen waarbij de debiteur of uw bedrijf voor een kleiner aantal artikelen betaalt, dan het aantal dat hij besteld heeft. Staffelkortingen kunnen worden berekend in percentages, bedragen of nieuwe verkoopprijzen. Het kan nodig zijn om per valuta afzonderlijke prijslijsten vast te leggen als u orders in vreemde valuta invoert. Door het registreren van prijslijsten voor individuele debiteuren/crediteuren in uw systeem, zorgt u ervoor dat de kortingen waarop de debiteur of uw bedrijf recht heeft, individueel worden toegepast.

Voordat u prijslijsten kunt aanmaken voor artikelen of artikelgroepen in Exact Sales C/S, dient u prijslijstcodes aan te maken in [Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijstcodes].

Na het aanmaken van de prijslijstcodes kunt u prijslijsten per artikel of per artikelgroep aanmaken. Staffelkorting wordt geregistreerd in hoeveelheden die worden gekoppeld aan een prijslijst. De korting kan worden berekend in percentages, bedragen of een nieuwe verkoopprijs. U kunt prijslijsten per artikel aanmaken in [Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijsten per artikel].

Soms wordt staffelkorting niet toegepast op maar één artikel, maar op een artikelgroep. U kunt prijslijsten per artikelgroep aanmaken in [Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijsten per artikelgroep].

U kunt de ingevoerde prijslijsten controleren in [Stamgegevens, Overzichten, Prijslijsten, Prijslijst codes], [Stamgegevens, Overzichten, Prijslijsten, Prijslijsten per artikel] en [Stamgegevens, Overzichten, Prijslijsten, Prijslijsten per artikelgroep].

Prijslijsten die niet meer van toepassing zijn en niet langer worden gebruikt, kunnen worden verwijderd in hetzelfde menu als waar u ze heeft aangemaakt.

  • U kunt prijslijsten alleen verwijderen als alle bijbehorende prijslijsten per artikel en artikelgroep eerst verwijderd zijn.

[Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijstcodes]

Prijslijst

Voer een code in voor de prijslijst die u wilt aanmaken.

Omschrijving

Voer een unieke omschrijving in van de prijslijst die u aanmaakt.

Valuta

Selecteer de valuta die u aan de prijslijst wilt koppelen. De valuta die u hier ingeeft, is niet bindend. Wanneer u procesgegevens in buitenlandse valuta invoert, worden de prijzen omgezet naar de buitenlandse valuta die u in de kopregel van de order, bestelling of factuur heeft ingegeven. Deze valuta is gebaseerd op de koers die staat weergegeven.

Inkoop/Verkoop

U kunt hier aangeven of u de prijslijst wilt gebruiken voor {Verkoop}, {Inkoop} of {Beide}. Prijslijsten van het type {Verkoop} worden gebruikt in verkooporders en -facturen. Prijslijsten van type {Inkoop} worden gebruikt voor bestellingen. Prijslijsten van het type {Beide} kunnen voor zowel verkooporders en -facturen als bestellingen worden gebruikt.

Meest gestelde vragen

  • Kan ik bij het invoeren van een order, bestelling of factuur een andere prijslijst gebruiken dan de prijslijst die ik aan de debiteur heb gekoppeld?

    Ja, u kunt de prijslijst wijzigen in de order-, bestel- of factuurregels. Dat is echter alleen mogelijk als u in uw instellingen hebt aangegeven dat u de debiteurengegevens wilt kunnen wijzigen.

[Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijsten per artikelgroep]

Prijslijst

Selecteer de prijslijst die u wilt koppelen aan de artikelgroep.

Artikelgroep

Selecteer de artikelgroep waarvoor u de korting wilt invoeren. Als u een artikel zowel in een prijslijst per artikelgroep als in een prijslijst per artikel opneemt, wordt voor dit artikel de prijslijst per artikel gebruikt, als u orders, bestellingen en facturen invoert. Zie Artikelgroepen.

Kortingssoort

Kies het soort korting dat u aan deze artikelgroep wilt koppelen. Wanneer u staffelkortingen per artikelgroep aanmaakt, heeft u drie opties: {Kortingen ingegeven als nieuwe prijzen}, {Kortingen ingegeven als percentages} of {Kortingen ingegeven als bedragen}.

In de tabel die onder dit veld staat weergegeven, kunt u de korting invullen. In de eerste kolom kunt u het kortingsaantal ingeven en in de tweede kolom het percentage of bedrag van de korting of de nieuwe prijs. Deze nieuwe prijs vervangt de prijs van de factuur.

[Stamgegevens, Onderhoud, Prijslijsten, Prijslijsten per artikel]

Prijslijst

Selecteer welke prijslijstcode u aan het artikel wilt koppelen. Zie Prijslijsten.

Artikel

Voer het artikel in waarvoor u de korting wilt invoeren. Zie Artikelen.

Kortingssoort

Selecteer de kortingssoort die u wilt gebruiken. Er zijn drie mogelijkheden: {Kortingen ingegeven als bedragen}, {Kortingen ingegeven als percentages}, {Kortingen ingegeven als nieuwe prijzen}.

In de tabel die onder dit veld staat weergegeven, kunt de korting invullen. In de eerste kolom kunt u het kortingsaantal ingeven en in de tweede kolom het percentage of bedrag van de korting of de nieuwe prijs. Deze nieuwe prijs vervangt de prijs van de factuur.

Meest gestelde vragen

  • Kan ik de standaard prijslijst in de order-, bestel- of factuurregel wijzigen?

    De prijslijst die aan de debiteur gekoppeld is, wordt als suggestie in de order-, bestel- en factuurregel getoond. U kunt deze accepteren of wijzigen. Als u een onjuiste prijslijst in een factuur-, bestel- of orderregel hebt staan, dan kunt u een andere in 'Prijslijst' kiezen. Deze instelling stelt u in staat om een prijslijst voor een bepaalde order, bestelling of factuur te wijzigen of in te voeren als er geen prijslijst aan de debiteur/crediteur is gekoppeld. U kunt de prijslijst voor de order of factuur alleen wijzigen als u de optie 'Wijzigen debiteurgegevens' hebt geactiveerd op het tabblad 'Algemeen' in [Bestand, Administratie instellingen, Algemene verkoopinstellingen] en voor de bestelling alleen als u de optie 'Wijzigen debiteurgegevens' hebt geactiveerd op het tabblad 'Standaarden' in [Bestand, Administratie instellingen, Inkoopinstellingen].


Purchase / Sales Manual C/S > Inhoud > Stamgegevens definiƫren > Prijslijsten

XMThreeSevenMX

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Support - On-line help
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 06.843.141
 Assortment:  Date: 10-03-2005
 Release:  Attachment:
 Disclaimer